Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowo-śmietankowe babeczki to deser doskonały na weekend, który możecie przygotować z dziećmi. Moim zdaniem te czekoladowe babeczki to nie mają sobie równych. Co ciekawe, właśnie takie babeczki przygotowywała moja babcia mi gdy byłam mała. Dopiero nie dawno znalazłam właśnie ten przepis i postanowiłam się z wami nim podzielić. Czekoladowo-śmietankowe babeczki to wypiek, do którego lubię wracać.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10355
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 119
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10355
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 119
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Ciasto: Mąkę, kakao, cukier puder, żółtka i masło łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 8 części. Wałkujemy i wylepiamy dno i boki foremek. Z pozostałego ciasta wykrawamy 8 okręgów, które posłużą nam za wierzch babeczek. Budyń śmietankowy: 150 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy. Do środka foremek układamy po łyżce zimnego budyniu. Przykrywamy wcześniej przygotowanym wierzchem. Zlepiamy boki. Postępujemy tak ze wszystkimi 8 babeczkami. Pieczemy babeczki w 180 stopniach przez 20 minut. Studzimy. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.