Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik

Czekoladowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1078

Dodano:

Odsłon: 3621

Gwarantuję Wam, że takiego sernika jeszcze nie jedliście! Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach niczym ptasie mleczko... To ciasto musicie po prostu upiec! :)

Składniki

  • 150 g rozdrobnionych herbatników
  • 55 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 110 g gorzkiej czekolady minimum 70%
  • 400 g serka kremowego
  • 100 g cukru pudru
  • 140 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 ubite jajka
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowy sernik

Przygotowanie

  1. Kruszymy herbatniki. Ja do tego wykorzystałam moździerz :) I raz po raz rozdrabniałam całą paczkę herbatników :)

  2. W garnuszku roztapiamy masło i odstawiamy na chwilkę aby przestygło. Następnie wlewamy je do rozdrobionych herbatników i dodajemy 2 łyżki cukru. Całość dokładnie mieszamy.

  3. Spód tortownicy owijamy folią aluminiową - zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta do formy. Następnie rozkładamy równomiernie naszą masę herbatnikową i dociskamy palcami.

  4. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, tj. nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Kiedy czekolada się rozpuści odstawiamy ją na bok aby chwilę przestygła.

    W misce (najlepiej za pomocą miksera) mieszamy kremowy serek z cukrem pudrem na gładką masę.

    Śmietanę, ubite jajka mieszamy z roztopioną i przestygniętą czekoladą za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy do masy przesianą mąkę i kakao.

    Czekoladową masę dodajemy do ubitego serka z cukrem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy.

  5. Po wlaniu całej masy, stukamy lekko tortownicą o stół - tak aby masa się dobrze ułożyła - ma mieć gładką górę.

    Sernik pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

craash 15 lutego 2017 jaki serek kremowy jest potrzebny do tego ciasta? Czy chodzi o taki z wiaderka, czy taki jak na kanapki, czy może jakiś inny?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 26 lutego 2014 Upiekłam ten sernik na walentynki, niestety nie wyszedł mi puszysty, tylko bardzo zbity, ale zapewne to moja wina, myślę że dałam za dużo mąki i kakao. Mam zwykłą wagę i nie jest pewnie ona taka dokładna jak waga elektroniczna. Ale serniczek pyszny, upiekę go jeszcze raz, tym razem z mniejszą ilością mąki i kakao :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fiolinea 14 lutego 2014 Ups, na blogu napisałam, a tu zapomniałam dodać:) już poprawiam przepis.

@Doloressss - dzięki za czujność! :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 14 lutego 2014 a kiedy dodać mąkę i kakao? bo nie jest napisane

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 lutego 2014 jak dla mnie bomba :-D mogłabyś napisać na jaką tortownicę są te proporcje? pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fiolinea 10 lutego 2014 Smakuje wyśmienicie, u mnie postał jakieś 2 godziny... i po cieście :) Najlepsze w nim jest połączenie klasycznych smaków, bez zbędnych dodatków :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 10 lutego 2014 pyszne połączenie :)
ser i czekolada, poezja:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 09 lutego 2014 Interesujacy przepis,i tak przekonywujacy,ze nic innego tylko wykonac!!,napewno to zrobimy

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń