Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż zrobił swój pierwszy tort własnie z tego przepisu. Totalnie mnie rozkochał w tym smaku! Wszyscy smakosze czekolady pokochają ten tort. Jest mocno czekoladowy, wilgotny z nutą kwaśnych malin. Naprawdę nie jadłam lepszego.
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę można rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Czekoladę umieszczamy w miseczce stawiamy na garnku z wrzącą wodą tak, aby miseczka dnem nie dotykała lustra wody. Cały czas mieszając czekamy, aż się rozpuści. Lekko studzimy.
Margarynę, maślankę, jaja, cukier, sól i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę łączymy i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy obie mąki i sodę. Miksujemy delikatnie, a następnie przelewamy do formy o średnicy 20cm. Piec 40-50 minut w 180st C.
Warstwa malinowa: Maliny gotujemy z 0,5 szklanki wody przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.
Krem czekoladowy: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Gdy juz masa będzie zimna dodajemy miękkie masło i ubijamy ma wysokich obrotach przez ok 10 minut do momentu, aż masa będzie puszysta.
Polewa: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy.
Przekładanie tortu: Biszkopt po wystudzeniu dzielimy na 3 placki. Jeśli ktoś lubi można lekko skropić alkoholem (nalewką malinową lub innym ulubionym, ja użyłam amaretto). Na warstwę biszkoptu wykładamy tężejące maliny, chłodzimy w lodówce wykładamy krem czekoladowy. Tak samo postępujemy z kolejną warstwą biszkoptu. Na górny płat wykładamy pozostałą część kremu czekoladowego. Całość porządnie chłodzimy. Jeśli zostanie nam trochę kremu to smarujemy nim boki tortu. Na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. Na środek wykładamy pozostałą część malin. Chłodzimy.
Brownie jest znane na całym świecie. Mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkie i i...
Odsłon: 3412
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 189
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 24
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 88
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 58
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13337
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5236
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 189
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 24
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 88
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 58
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13337
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5236
Składniki
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę można rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Czekoladę umieszczamy w miseczce stawiamy na garnku z wrzącą wodą tak, aby miseczka dnem nie dotykała lustra wody. Cały czas mieszając czekamy, aż się rozpuści. Lekko studzimy. Margarynę, maślankę, jaja, cukier, sól i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę łączymy i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy obie mąki i sodę. Miksujemy delikatnie, a następnie przelewamy do formy o średnicy 20cm. Piec 40-50 minut w 180st C.
Warstwa malinowa: Maliny gotujemy z 0,5 szklanki wody przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.
Krem czekoladowy: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Gdy juz masa będzie zimna dodajemy miękkie masło i ubijamy ma wysokich obrotach przez ok 10 minut do momentu, aż masa będzie puszysta.
Polewa: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy.
Przekładanie tortu: Biszkopt po wystudzeniu dzielimy na 3 placki. Jeśli ktoś lubi można lekko skropić alkoholem (nalewką malinową lub innym ulubionym, ja użyłam amaretto). Na warstwę biszkoptu wykładamy tężejące maliny, chłodzimy w lodówce wykładamy krem czekoladowy. Tak samo postępujemy z kolejną warstwą biszkoptu. Na górny płat wykładamy pozostałą część kremu czekoladowego. Całość porządnie chłodzimy. Jeśli zostanie nam trochę kremu to smarujemy nim boki tortu. Na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. Na środek wykładamy pozostałą część malin. Chłodzimy.
Przepisy Desery
Desery
Prezydent
Desery
Rolada bezowa z malinami
Desery
Ptasie mleczko z galaretką
Desery
Kokosowe kostki
Prezydent
Doskonałe ciasto na wiele okazji. Ciemna masa z dodatkiem dużej ilości czekol...
Odsłon: 3
Rolada bezowa z malinami
Rolada bezowa z malinami to deser, który można przygotować w niespełna godzin...
Odsłon: 635