Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z Bliskiego Wschodu.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2237
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 413
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 828
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17330
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2237
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 413
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 828
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17330
Składniki
Produkty wydałem na kuchnię
Daktyle lekko naciąłem, wyjąłem pestki (spróbuję je posadzić i wyhodować palemki).
Ziarenka kardamonu roztarłem tak drobno jak się dało w moździerzu. Jestem fanem tej przyprawy, więc nie żałowałem jej.
Agar rozpuściłem w wodzie różanej. Odstawiłem na parę minut.
Do syropu agarowo-różanego dodałem cukier palmowy, mieszając aż się rozpuści
Odmierzyłem 250 g Mascarpone
Mascarpone ubiłem przez dwie minuty z kardamonem i roztworem wody różanej, cukru i agaru.
Kremem nadzialem rozcięte daktyle
Na patelni podprażyłem lekko rozdrobnione migdały. Pod ręką miałem akurat gotowe słupki, więc tymi się posłużyłem.
Prażonymi migdałami posypałem nafaszerowane daktyle. Szczelnie je przykrylem i dostawiłem do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Rekomendacje wina do podania: Traminer albo Sämling z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Austria albo cava Freixenet Semi-dry.