Do góry

Desery Przepis na:

Dalgona coffee

Dalgona coffee

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49076

Dodano:

Odsłon: 318

Czy jest jeszcze ktoś, kto nie próbował tej kawy? Wyobraźcie sobie, że nawet ja, która nie pije kawy na co dzień, skusiłam się, zrobiłam i... wypiłam. Dla mnie to bardziej taki deser kawowy, więc bardzo mi smakowała, bo akurat desery i ciasta kawowe zajadam zawsze z przyjemnością. Kawa ładnie się prezentuje na stole, jest prosta do zrobienia, do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, nie licząc mleka.

Składniki

  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • gorąca woda (przegotowana)
  • mleko 500 ml
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dalgona coffee

Przygotowanie

  1. Z racji tego, że nie znoszę surowego, zimnego mleka prosto z lodówki u mnie przygotowanie kawy jest podzielone na dwa etapy.
    Etap pierwszy to gotowanie mleka:
    Mleko wlewamy do garnka z podwójnym dnem, który jest przeznaczony do gotowania mleka. Doprowadzamy je do wrzenia, gotujemy 2 minutki i odstawiamy
    do całkowitego wystudzenia. Gdy mleko jest zimne możemy przejść do drugiego etapu przygotowywania dalgona coffee.
    Do miseczki wsypujemy cukier i kawę rozpuszczalną, wlewamy gorącą wodę. Całość ubijamy blenderem z trzepaczką rózgową przez 5 minut. Po tym czasie powinna powstać gęsta kawowa pianka.

    Czas na podanie deseru.
    Do dwóch wysokich szklanek wlewamy mleko , mniej więcej do 3/4 wysokości, na wierzch delikatnie wykładamy kawową piankę.

    Deser podajemy od razu.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń