Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dania z kapustą pekińską"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 52
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 52
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Składniki
W kuchni azjatyckiej używa się jej do zawijania wieprzowiny lub ostryg, jest też em zup. Wybornie smakuje smażona. Można do niej dodać inne warzywa, ser tofu, mięso albo grzyby. Sprawdza się w zapiekankach, z makaronami i serami.
Z patelni: Posiekaj czosnek i cebulę. Dołóż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmaż wszystko na patelni. Dodaj kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski i duś przez 20 minut. Przypraw i dodaj przecier pomidorowy. Podawaj na gorąco z ziemniakami.
W pysznej zupie: Kapusta pekińska świetnie smakuje w zupie z grzybami shitake i kukurydzą. W garnku zagotuj bulion warzywny. Wsyp kukurydzę, pokrojoną kapustę pekińską, grzyby (wcześniej namoczone) i pokrojone marchewki. Gotuj na małym ogniu 15 minut. Dodaj sól, pieprz i olej sezamowy. Posyp szczypiorem.
W woku: Pierś kurzą pokrój i marynuj kwadrans w mieszance sosu sojowego i białego wina. Mięso smaż przez chwilę, wyjmij. Do woka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek i łyżeczkę kolendry. Podlej białym winem i smaż wszystko 3 minuty.
Dodaj pokrojoną kapustę pekińską, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Smaż chwilę, przełóż mięso, dopraw i smaż, aż kurczak będzie miękki.
W zdrowej sałatce
Do dużej miski wrzuć pokrojoną kapustę pekińską, surową marchewkę pokrojoną w długie pałeczki i tak samo pokrojonego selera.
Dodaj krążki czerwonej i żółtej papryki, pokrojonego w pałki ananasa z puszki i pokrojoną w plasterki cebulkę cukrową. Delikatnie wszystko wymieszaj. Sos przygotuj z oliwy orzechowej albo tłoczonej na zimno oliwy rzepakowej, soku z ananasa, lekkiego sosu sojowego i octu jabłkowego.
Polej sałatkę sosem i posyp całość grubo zmielonym, czarnym pieprzem.
W Chinach uprawiano ją już ponad tysiąc lat temu, ale inne kraje podbiła dopiero na początku XX wieku. Ma mało kalorii, jest wspaniałym źródłem beta-karotenu.Źródło: Na żywo