Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kremem na bezowo-makowo-kokosowym spodzie.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Ubić na sztywno 6 białek. Dodawać stopniowo cukier puder. na końcu dodać mak i wiórki, delikatnie wymieszać.
Blaszkę (26 x 30 cm) wyłożyć papierem do wypieków i wylać pianę. Piec ca 1 godz. w temp. 170 st. C.
Z 6 żółtek, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek krupczatki ugotować budyń i wystudzić.
Dobrze zmiksować masło i dodawać stopniowo zimny budyń. Miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Krem rozsmarować na wystudzonym spodzie.
Na krem równomiernie wyłożyć konfiturę jagodową, a na nią herbatniki petit beurre.
Herbatniki skropić dobrym alkoholem (ja używam brendy "stock")
Polewa: 3 łyżki masła i 3 łyżki mleka rozpuścić na małym ogniu. Dodać cukier oraz kakao i mieszać do rozpuszczenia cukru. Nie zagotować. Letnią polewą polać ciasto i schłodzić.
Przepis dostałam od kuzynki. Ciasto znika bardzo szybko. Na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcie ostatniego kawałka.