Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik na ciemnym cieście. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 391
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1217
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 108
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 391
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1217
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 108
Składniki
Spód: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Sernik: Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru. Białka oddzielić od żółtek. Do ubitego masła dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać budyń i ponownie wymieszać. Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na kakaowy spód wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić.