Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik na ciemnym cieście. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1133
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 399
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3302
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 823
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1133
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 399
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3302
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 823
Składniki
Spód: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Sernik: Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru. Białka oddzielić od żółtek. Do ubitego masła dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać budyń i ponownie wymieszać. Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na kakaowy spód wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić.