Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cos dla milosników "podchmielonych" deserów i gorzkich smaków. W wersji slodkiej i dla dzieci alkohol mozna zastapic sokiem, a gorzka czekolade - mleczna.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Cukier karmelizowac na jasnobrazowy kolor, dodac troche wody a nastepnie orzeszki piniowe i wymieszac z karmelem.
Wylać mieszanine na kawalek papieru do pieczenia, cienko rozprowadzic, pozostawic do wyschniecia i pokruszyc tluczkiem.
Wycisnac ok. 12 czerwonych pomaranczy aby uzyskac 500-600 ml soku. Wlac sok do rondla i gotowac redukujac jego ilosc o polowe. Dodac gorzki likier i odstawic na 5 minut. W tym czasie z pozostałych pomaranczy wyciac filety i dodac do plynu.
Podawac zaczynajac od porcji plynu z owocami, na wierzchu umiescic porcje sera, posypac okruchami orzeszków w karmelu, ubic smietane, wlac do szprycy i ozdobic kazda porcje.
Czekolade pokroic i posypac nia deser, ewentualnie ozdobic listkami swiezej miety.