Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser ajerkoniakowy z truskawkami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1077
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1077
Składniki
ok. 25 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie ucierać mikserem przez 5 minut. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, małymi porcjami dolewać ajerkoniak. Białka i śmietanę ubić, osobno, na sztywno.
Pianę z białek o bitą śmietanę delikatnie połączyć z masą żółtkową. Masę rozlać do 4 foremek o pojemności około 150 ml. Deser wstawić do zamrażalnika – przynajmniej na 4 godziny.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na talerzykach tak, aby lekko zachodziły na siebie. Schłodzony deser lodowy ostrożnie oddzielić nożem od brzegów foremek.
Foremki włożyć na chwilę do gorącej wody – ułatwi to wybicie deseru na talerzyki wyściełane truskawkami.
Deser (z francuskiego nazywany parfait) posypać posiekanymi pistacjami i udekorować listkiem melisy cytrynowej. Od razu podawać.Źródło: Życie na gorąco