Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser a’la Belriso to przepyszny smakołyk z gotowanego ryżu z borówkami amerykańskimi inspirowany popularnym deserem, wyśmienicie smakuje podany na zimno. Deser można dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych owoców.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy szczyptę soli oraz ryż i gotujemy go na małym płomieniu do momentu aż wchłonie całą wodę, często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy mleko i gotujemy go do miękkości, cały czas mieszamy.
Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier oraz śmietankę kremówkę, wszystko dokładnie razem łączymy, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie studzimy. Wystudzony ryż schładzamy w lodówce około 30 minut.
Pucharki napełniamy ryżem, na wierzchu układamy owoce i całość posypujemy startą czekoladą. Tak przygotowany deser dekorujemy miętą lub melisą i od razu podajemy.