Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser a’la Belriso to przepyszny smakołyk z gotowanego ryżu z borówkami amerykańskimi inspirowany popularnym deserem, wyśmienicie smakuje podany na zimno. Deser można dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych owoców.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22435
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14511
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4483
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43631
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 563
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 537
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22435
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14511
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4483
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43631
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 563
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 537
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy szczyptę soli oraz ryż i gotujemy go na małym płomieniu do momentu aż wchłonie całą wodę, często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy mleko i gotujemy go do miękkości, cały czas mieszamy.
Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier oraz śmietankę kremówkę, wszystko dokładnie razem łączymy, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie studzimy. Wystudzony ryż schładzamy w lodówce około 30 minut.
Pucharki napełniamy ryżem, na wierzchu układamy owoce i całość posypujemy startą czekoladą. Tak przygotowany deser dekorujemy miętą lub melisą i od razu podajemy.