Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś szybkiego, prostego w przygotowaniu a zarazem bardzo smacznego:) Śmietana kremówka z mascarpone i borówkami między dwoma warstwami słomki ptysiowej.Idealny deser na lato:)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93999
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2751
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3550
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93999
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2751
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3550
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Składniki
Na dnie formy układamy warstwę słomki ptysiowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem a następnie ciągle ubijając dodajemy porcjami mascarpone. Połowę kremu wykładamy na słomkę ptysiową, na niej rozkładamy borówki i na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu. Całość przykrywamy słomką ptysiową - układamy ją tak samo jak na spodzie formy. Chłodzimy w lodówce ok. 3 godzin. * Deser przygotowałam w formie 12x18 *Najlepiej użyć formy z odpinanymi bokami - łatwiej kroić i wyciągnąć kawałek "ciasta". Jeśli nie mamy takiej formy możemy formę /dno i boki z kilkucentymetrowym zapasem/ wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i po schłodzeniu wyjąć cały deser chwytając za wystającą folię/papier