Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Zagotuj 400 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru i cukru waniliowego. Resztę mleka wymieszaj z 1 op. budyniu waniliowego, wlej do mleka. Mieszając, gotuj jeszcze minutę. Budyń nałóż do pucharków i wystudź.
Morele sparz, usuń skórkę i pestki, miąższ wrzuć do garnka. Podlej wodą, gotuj, aż owoce zaczną się rozpadać. Zmiksuj je na gładko. Wsyp 2 łyżki cukru i ponownie postaw na ogniu.
Drugi budyń wymieszaj z 1/3 szkl. wody. Wlej do musu morelowego. Gotuj, aż zgęstnieje. Nałóż na budyń waniliowy w pucharkach, wystudź.
Miąższ arbuza zmiksuj na gładko, zagotuj. Proszek na kisiel wymieszaj z z resztą cukru i 1/3 szkl. wody. Połącz z musem arbuzowym. Gotuj dalej przez minutę, ciągle mieszając. Kisiel arbuzowy nałóż do pucharków na mus morelowy. Deser schłodź. Udekoruj melisą.Źródło: Naj