Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser chia z bananami i podwójną porcją bitej śmietany to świetna propozycja na upalne dni.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 200
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 101
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 120
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 200
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 101
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 120
Składniki
Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 ml. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund i po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru pudru i chwilkę jeszcze mieszamy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany i energicznie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i chwilkę miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy do szklanek z galaretką i kremem chia. 2 banany obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Polewamy sokiem z cytryny i układamy na bitej śmietanie.
Uwagi: Żelatyna w bitej smietanie nie jest konieczna. Ja dodałam, bo w domu było ponad 30 ℃.