Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser chia z bananami i podwójną porcją bitej śmietany to świetna propozycja na upalne dni.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19818
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6880
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242670
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19818
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6880
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242670
Składniki
Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 ml. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund i po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru pudru i chwilkę jeszcze mieszamy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany i energicznie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i chwilkę miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy do szklanek z galaretką i kremem chia. 2 banany obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Polewamy sokiem z cytryny i układamy na bitej śmietanie.
Uwagi: Żelatyna w bitej smietanie nie jest konieczna. Ja dodałam, bo w domu było ponad 30 ℃.