Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser chia z bananami i podwójną porcją bitej śmietany to świetna propozycja na upalne dni.
Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia.
Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki.
Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia.
Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 ml. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund i po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru pudru i chwilkę jeszcze mieszamy.
Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany i energicznie mieszamy.
Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i chwilkę miksujemy.
Bitą śmietanę przekładamy do szklanek z galaretką i kremem chia.
2 banany obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Polewamy sokiem z cytryny i układamy na bitej śmietanie.
Uwagi:
Żelatyna w bitej smietanie nie jest konieczna. Ja dodałam, bo w domu było ponad 30 ℃.
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki, pyszny i lekki deser. Do jego wykonani...
Odsłon: 6097
Orzeźwiający kokosowy deser z porzeczkami i nasionkami chia idealny na gorące...
Odsłon: 421
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51018
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 28
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 155
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 369
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51018
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 28
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 155
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 369
Składniki
Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 ml. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund i po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru pudru i chwilkę jeszcze mieszamy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany i energicznie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i chwilkę miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy do szklanek z galaretką i kremem chia. 2 banany obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Polewamy sokiem z cytryny i układamy na bitej śmietanie.
Uwagi: Żelatyna w bitej smietanie nie jest konieczna. Ja dodałam, bo w domu było ponad 30 ℃.
Przepisy Desery
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Desery
Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami
Desery
Ciasto z truskawkami na zimno
Muffinki z jabłkami
Zachcianki ? Macie ochotę na coś słodkiego ? Przepyszne babeczki lepsze niż...
Odsłon: 11
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Przepyszne muffinki z masłem orzechowym, zawsze piekę je z podwójnej ilości s...
Odsłon: 23