Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser warstwowy, składający się z warstwy czekoladowej, lekkiego kremu pomarańczowego i fajnie chrupiących karmelizowanych orzechów, prosty i bardzo smaczny :)
Genialne połączenie słodko-słonych smaków. Kawałki piersi z kurczaka skąpane...
Odsłon: 21878
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1623
Genialne połączenie słodko-słonych smaków. Kawałki piersi z kurczaka skąpane...
Odsłon: 21878
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1623
Składniki
Zaczynamy od kremu pomarańczowego. Wyciśniętego soku powinno być 70 ml. W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki kremu, z wyjątkiem masła, podgrzewamy na małym ogniu mieszając rózgą. Gdy pojawią bąbelki gotujemy jeszcze około pół minuty, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Odstawiamy krem do ostygnięcia. Teraz krem czekoladowy. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ i pozostałe składniki miksujemy dokładnie kilka minut na gładką masę. Na końcu przygotowujemy orzechy. Na patelni teflonowej rozgrzewamy masło, wrzucamy orzechy i smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy syrop klonowy, mieszając smażymy, aż orzechy staną się przyrumienione. W szklanych naczyniach układamy warstwę z połowy orzechów, następnie warstwę kremu czekoladowego, pozostałe orzechy, warstwę kremu pomarańczowego. Wierzch posypujemy odrobiną startej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową i podajemy.