Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser lekko ciepłych owoców z dodatkiem zimnej bitej śmietany:)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3803
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3819
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 736
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3803
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3819
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 736
Składniki
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Najlepiej użyć dwóch rodzajów zarówno gruszek jak i jabłek: jedne soczyste, słodkie i miękkie a drugie twarde i kwaskowe. Miękkie soczyste szybko się rozgotują i puszczą sok a te twardsze zostaną w całości. Do owoców dodajemy cukier według uznania. Gotujemy ok. 10-15 min aż większość owoców się rozpadnie i masa zacznie lekko gęstnąć. Odstawiamy do przestygnięcia.. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem /jeśli owoce są bardzo słodkie możemy cukru nie dodawać/. W pucharkach układamy porcje jeszcze lekko ciepłego musu owocowego a na niego porcje bitej śmietany. Wierzch oprószamy kakao. Deser pysznie smakuje z gałką lodów śmietankowych:)