Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser lekko ciepłych owoców z dodatkiem zimnej bitej śmietany:)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35795
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1769
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6090
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35795
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1769
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6090
        
        
                Składniki
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Najlepiej użyć dwóch rodzajów zarówno gruszek jak i jabłek: jedne soczyste, słodkie i miękkie a drugie twarde i kwaskowe. Miękkie soczyste szybko się rozgotują i puszczą sok a te twardsze zostaną w całości. Do owoców dodajemy cukier według uznania. Gotujemy ok. 10-15 min aż większość owoców się rozpadnie i masa zacznie lekko gęstnąć. Odstawiamy do przestygnięcia.. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem /jeśli owoce są bardzo słodkie możemy cukru nie dodawać/. W pucharkach układamy porcje jeszcze lekko ciepłego musu owocowego a na niego porcje bitej śmietany. Wierzch oprószamy kakao. Deser pysznie smakuje z gałką lodów śmietankowych:)