Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser lekko ciepłych owoców z dodatkiem zimnej bitej śmietany:)
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21632
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 163
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 290
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21632
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 163
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 290
Składniki
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Najlepiej użyć dwóch rodzajów zarówno gruszek jak i jabłek: jedne soczyste, słodkie i miękkie a drugie twarde i kwaskowe. Miękkie soczyste szybko się rozgotują i puszczą sok a te twardsze zostaną w całości. Do owoców dodajemy cukier według uznania. Gotujemy ok. 10-15 min aż większość owoców się rozpadnie i masa zacznie lekko gęstnąć. Odstawiamy do przestygnięcia.. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem /jeśli owoce są bardzo słodkie możemy cukru nie dodawać/. W pucharkach układamy porcje jeszcze lekko ciepłego musu owocowego a na niego porcje bitej śmietany. Wierzch oprószamy kakao. Deser pysznie smakuje z gałką lodów śmietankowych:)