Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest właśnie ta pora roku kiedy to nie chce Wam się nawet włączyć piekarnika. I trudno się temu dziwić. Dlatego mam dla Was słodką alternatywę – desery w pucharkach. W całkiem przyzwoitych rozmiarach. Ostatnio gdzieś tam nawet trochę przypadkiem udało mi się zgarnąć szklankę do piwa więc tak to ją wykorzystuję. Z podanych składników przygotujecie 5 porcji wielkości kufla. Smacznego :)
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Owoce dusimy w rondelku, gdy puszczą sok dodajemy wodę. W 1/2 szklanki rozprowadzamy kisiel i dodajemy go gotującego się „kompotu”. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku – dokładnie mieszamy. Kisielowy sos umieszczamy w kuflach i natychmiast przechylamy. W takiej pozycji wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy. Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim cukier z budyniem. Resztę przelewamy do rondelka i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy mleko z budyniem. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Masę studzimy do temperatury pokojowej i przekładamy do pucharków. W ten sam sposób przygotowujemy budyń czekoladowy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Możemy utrwalić żelatynę jeśli deser ma na nas czekać np. całą noc. Dekorujemy czym tylko chcemy, w wersji dla dorosłych sprawdzą się też symboliczne ilości likierów ;)