Do góry

Desery Przepis na:

Deser kisielowo - budyniowy z owocami

Deser kisielowo - budyniowy z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3352

Dodano:

Odsłon: 1083

To jest właśnie ta pora roku kiedy to nie chce Wam się nawet włączyć piekarnika. I trudno się temu dziwić. Dlatego mam dla Was słodką alternatywę – desery w pucharkach. W całkiem przyzwoitych rozmiarach. Ostatnio gdzieś tam nawet trochę przypadkiem udało mi się zgarnąć szklankę do piwa więc tak to ją wykorzystuję. Z podanych składników przygotujecie 5 porcji wielkości kufla. Smacznego :)

Składniki

  • Warstwa kisielowa:
  • 1 szklanka owoców (u mnie porzeczki)
  • 2 szklanki wody
  • 1 opakowanie kisielu (gdyby nie był słodzony, dodajcie około 2 łyżek)
  • 1 opakowanie galaretki (użyłam wiśniowej tak jak kisielu)
  • Warstwa budyniowa jasna/ciemna:
  • 600 ml pełnotłustego mleka (lub pół na pół ze śmietanką)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego / kakaowego + 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 5 g żelatyny + odrobina wody
  • Wykończenie:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (lub ksylitolu)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
  • dodatki: owoce (truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki), pokruszone herbatniki lub biszkopty, starta czekolada (biała, gorzka), so
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser kisielowo - budyniowy z owocami

Przygotowanie

  1. Owoce dusimy w rondelku, gdy puszczą sok dodajemy wodę. W 1/2 szklanki rozprowadzamy kisiel i dodajemy go gotującego się „kompotu”. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku – dokładnie mieszamy. Kisielowy sos umieszczamy w kuflach i natychmiast przechylamy. W takiej pozycji wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy. Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim cukier z budyniem. Resztę przelewamy do rondelka i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy mleko z budyniem. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Masę studzimy do temperatury pokojowej i przekładamy do pucharków. W ten sam sposób przygotowujemy budyń czekoladowy.

  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Możemy utrwalić żelatynę jeśli deser ma na nas czekać np. całą noc. Dekorujemy czym tylko chcemy, w wersji dla dorosłych sprawdzą się też symboliczne ilości likierów ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń