Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser przygotowany na bazie czekoladowych muffinek zgodnie z przepisem na ciasto "Kopiec Kreta", dla odmiany podany w pucharkach. Świetny do popołudniowej kawy.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 52
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7630
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154969
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1078
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 535
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 52
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7630
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154969
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1078
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 535
Składniki
Przygotowujemy czekoladowe muffinki: mąkę przesiewamy w misce razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, cukier oraz sól. W drugim naczyniu łączymy olej, wodę i ocet. Mokre składniki mieszamy z suchymi do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serem mascarpone. Dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Muffinki kruszymy i nakładamy na dno pucharków. Następnie wykładamy warstwę kremu. Boki pucharków wykładamy plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy drugą warstwę pokruszonego ciasta. Ozdabiamy cukrową posypką i ewentualnie małymi ciasteczkami.