Do góry

Desery Przepis na:

Deser leśny z musem nektarynkowym

Deser leśny z musem nektarynkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 110

Dodano:

Odsłon: 67

Dlaczego warto jeść jeżyny? Jeżyny zawierają wiele ważnych składników odżywczych, w tym magnez, potas i wapń, a także witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B. Są również bogatym źródłem antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które nadają jeżynom ciemną barwę. Mają mało kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Moją propozycją jest deser z jeżynami świetny nie tylko w upalne dni.

Składniki

  • Jeżyny - 1,5 szklanki
  • Galaretka o smaku owoców leśnych - 1 op.
  • Cukier trzcinowy do smaku
  • Dojrzałe mango - 1 szt.
  • Nektarynki - 3 szt.
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Listki świeżej mięty, owoce do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser leśny z musem nektarynkowym

Przygotowanie

  1. Jeżyny miksujemy, dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego.

  2. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.

  3. Mango oraz nektarynki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i sok z cytryny.

  4. Ostudzoną galaretkę mieszamy z musem jeżynowym, rozkładamy do pucharków lub szklanek, wstawiamy do lodówki, aby stężała.

  5. Mus z nektarynek wykładamy na stężałe galaretki. Ozdabiamy jeżynami i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń