Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś prosty a bardzo smaczny deser truskawkowy z domową bitą śmietaną.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8901
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21839
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 504
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8901
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21839
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 504
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( 400 ml ) i studzimy
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy
4-5 pucharków napełniamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami. Pucharki wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki
Truskawki zalewamy galaretką tak aby zostały zakryte
Pozostałe truskawki blendujemy, żeby powstał z nich sos. Powinno go być ok 300 ml. Sos podgrzewamy w rondelku, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika, dosypujemy proszek kisielu i mieszamy, aż równo się rozprowadzi a masa zgęstnieje. Studzimy
Na stężałą galaretkę w pucharkach wykładamy masę truskawkową i znów wkładamy do lodówki
Śmietankę ( schłodzoną ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki śmietanę wykładamy na wierzch deseru
Posypujemy startą czekoladą