Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś prosty a bardzo smaczny deser truskawkowy z domową bitą śmietaną.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 306
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21609
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 306
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21609
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( 400 ml ) i studzimy
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy
4-5 pucharków napełniamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami. Pucharki wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki
Truskawki zalewamy galaretką tak aby zostały zakryte
Pozostałe truskawki blendujemy, żeby powstał z nich sos. Powinno go być ok 300 ml. Sos podgrzewamy w rondelku, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika, dosypujemy proszek kisielu i mieszamy, aż równo się rozprowadzi a masa zgęstnieje. Studzimy
Na stężałą galaretkę w pucharkach wykładamy masę truskawkową i znów wkładamy do lodówki
Śmietankę ( schłodzoną ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki śmietanę wykładamy na wierzch deseru
Posypujemy startą czekoladą