Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser jest bardzo prosty do zrobienia, a wygląda i smakuje rewelacyjnie. Idealnie smakuje schłodzony, więc świetnie sprawdzi się w letni dzień.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11649
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1298
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39332
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11649
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1298
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39332
Składniki
Herbatniki zgniatamy lub miksujemy na drobne kawałki. Przygotowujemy pierzynkę. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy kokos. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Kokos powinien się lekko zarumienić. Odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę białą dzielimy na kostki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodajemy porcjami mascarpone, cały czas miksując. Dodajemy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, masa od razu zgęstnieje. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
W pucharkach układamy warstwowo: herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, krem i na górze pierzynka kokosowa. Deser schładzamy przez kilka godzin.