Do góry

Desery Przepis na:

Deser Tiramisu.

Deser Tiramisu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 563

Dodano:

Odsłon: 452

Przepis na klasyczny deser tiramisu w szklankach. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Przełożony nasączonymi biszkoptami w kawie i amaretto, kremem jajeczno - serowym i kakao.

Składniki

  • biszkopty podłużne (12 szt.)
  • jajka (2 duże)
  • cukier (3 łyżki)
  • mascarpone (250 g)
  • woda gorąca(80 ml)
  • kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
  • amaretto (20 ml.)
  • kakao (około 2 łyżki)
  • sól (szczypta)
  • *szklanki lub pucharki ( 2 szt. o pojemności 500 ml. każda)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser Tiramisu.

Przygotowanie

  1. Poncz.
    Do szklanki wlewamy 80 ml. wrzątku, wsypujemy kawę, wlewamy amaretto, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Krem jajeczno serowy.
    Jajka zanurzamy we wrzątku na 10 sekund i oddzielamy białka od żółtek.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko do połączenia składników.
    Jedno białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką.

  3. Każdy biszkopt przekrawamy na pół lub 3 części, żeby zmieściły się w szklankach.
    Maczamy w ponczu i układamy na dnie szklanek. Nakładamy warstwę kremu (można za pomocą rękawa cukierniczego ) i posypujemy obficie kakao.
    Warstwy powtarzamy aż do wyczerpania składników.
    Deser wstawiamy do lodówki na pare godzin, żeby smaki się przeszły.
    Przed podaniem posypujemy kakao.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 kwietnia Pychotka :) Pytanie pozostaje takie, czy jest to wzorzec włoski, czy ... helleński? ;p

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń