Do góry

Desery Przepis na:

Deser twarożkowo-jabłkowy

Deser twarożkowo-jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48701

Dodano:

Odsłon: 1124

Lekki deserek z jabłkami i nutą migdałową.

Składniki

  • serek homogenizowany naturalny 400 g
  • jabłka 2 szt (duże)
  • kiwi 3 szt
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
  • płatki migdałów 3 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • syrop amaretto 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser twarożkowo-jabłkowy

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiwi obrać, pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z cukrem, dodać cynamon, skórkę pomarańczową, trzy łyżki wody. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem. Odstawić do wystudzenia.
    Serek homogenizowany wymieszać z płatkami migdałów i syropem amaretto.
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Odstawić, aby napęczniała. Następnie wlać kilka łyżek wrzątku, zamieszać. Żelatyna powinna rozpuścić się bez problemu.
    Połowę żelatyny wlać do musu owocowego, drugą część do serka z migdałami.
    Do szklanych pucharków nakładać najpierw mus owocowy. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce, by masa stężała. Następnie włożyć do pucharków twarożek. Deser dowolnie udekorować.

  2. Uwaga: Deser w tej wersji nie jest zbyt słodki. Jeżeli chcecie poczuć więcej słodyczy proponuję dodać cukier puder do twarożku.

    SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń