Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty deser dla każdego!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11804
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1287
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12447
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3363
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11804
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1287
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12447
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3363
Składniki
Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:) - 0,5l mleka, - 1 żółtko, - pół szklanki cukru, - 2 duże, czubate łyżki mąki, - 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - łyżeczka cukru waniliowego, - odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego. Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.