Do góry

Desery Przepis na:

Deser warstwowy

Deser warstwowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 433

Dodano:

Odsłon: 17031

Szybki i prosty deser dla każdego!

Składniki

  • owoce, np. truskawki (nie mniej niż 0,5kg)
  • drobny cukier do wypieków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • herbatniki
  • budyń waniliowy
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:)

    - 0,5l mleka,
    - 1 żółtko,
    - pół szklanki cukru,
    - 2 duże, czubate łyżki mąki,
    - 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.

    Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.

  2. Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń