Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty deser dla każdego!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1877
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8429
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 795
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254387
Polecam.
Odsłon: 1531
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1877
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8429
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 795
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254387
Polecam.
Odsłon: 1531
Składniki
Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:) - 0,5l mleka, - 1 żółtko, - pół szklanki cukru, - 2 duże, czubate łyżki mąki, - 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - łyżeczka cukru waniliowego, - odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego. Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.