Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty deser dla każdego!
Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:)
- 0,5l mleka,
- 1 żółtko,
- pół szklanki cukru,
- 2 duże, czubate łyżki mąki,
- 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.
Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 47
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 283
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 47
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 283
Składniki
Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:) - 0,5l mleka, - 1 żółtko, - pół szklanki cukru, - 2 duże, czubate łyżki mąki, - 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - łyżeczka cukru waniliowego, - odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego. Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z truskawkami na zimno
Desery
Drożdżówki z makiem
Desery
Lody tiramisu. Bez jajek.
Desery
Sobotni placek z rabarbarem
Ciasto z truskawkami na zimno
Ciasta bez pieczenia to wymarzone desery na gorące dni. Są lekkie i zwykle po...
Odsłon: 131
Drożdżówki z makiem
Bułeczki które zawsze się udają. Są przepyszne, mięciutkie, pyszne!
Odsłon: 174