Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z bitej śmietany przekładany czekoladą, szybki, prosty, smaczny.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 914
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1167
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 914
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1167
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Składniki
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wstawić do lodówki by wystygła. Owoce pokroić w kostkę, u mnie kilka plastrów ananasa i brzoskwiń. Do zimnej galaretki dodać owoce. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody (ja zawsze zalewam żelatynę odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje dolewam wrzątek, wtedy łatwiej się rozpuszcza ). Gdy galaretka z owocami powoli zaczyna nam gęstnieć, a żelatyna robi się chłodniejsza, topimy czekoladę w miseczce nad parą.
Ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem, dodajemy żelatynę i nadal ubijamy, a potem bardzo szybko, do naczynia wysmarowanego masłem wykładamy warstwę śmietany na to pędzelkiem smarujemy czekoladę płynną, i znowu śmietanka i czekolada i tak do wykończenia warstw. Na sam koniec wlewamy galaretkę z owocami . Zostawiamy na godzinę w lodówce by dobrze zastygło. Potem odwracamy nasz deser na talerz, posypujemy tartą czekoladą i zajadamy.