Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z bitej śmietany przekładany czekoladą, szybki, prosty, smaczny.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19308
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232174
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19308
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232174
Składniki
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wstawić do lodówki by wystygła. Owoce pokroić w kostkę, u mnie kilka plastrów ananasa i brzoskwiń. Do zimnej galaretki dodać owoce. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody (ja zawsze zalewam żelatynę odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje dolewam wrzątek, wtedy łatwiej się rozpuszcza ). Gdy galaretka z owocami powoli zaczyna nam gęstnieć, a żelatyna robi się chłodniejsza, topimy czekoladę w miseczce nad parą.
Ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem, dodajemy żelatynę i nadal ubijamy, a potem bardzo szybko, do naczynia wysmarowanego masłem wykładamy warstwę śmietany na to pędzelkiem smarujemy czekoladę płynną, i znowu śmietanka i czekolada i tak do wykończenia warstw. Na sam koniec wlewamy galaretkę z owocami . Zostawiamy na godzinę w lodówce by dobrze zastygło. Potem odwracamy nasz deser na talerz, posypujemy tartą czekoladą i zajadamy.