Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herbatniki lekki krem, słodkie bezy i kwaskowa galaretka z granatu - świetne połączenie smaków i tekstur. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis.
Pucharki
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 53
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1420
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1241
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 171
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 53
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1420
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1241
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 171
Składniki
Zaczynamy od galaretki. Do soku z granatów dodajemy żelatynę. Podgrzewamy powoli, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy! Odstawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Aby potem łatwo pokroić galaretkę w kostkę, polecam przelać ją do pojemnika plastikowego wyłożonego folią spożywczą.
Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem miksujemy. Zaczynamy od mniejszych obrotów i zwiększamy powoli do największych. Miksujemy, aż krem nie zgęstnieje, może to potrwać 2-3 minuty.
Przygotowujemy 6 pucharków lub ładnych szklanek. Do każdej wykładamy warstwami - pokruszone herbatniki, krem, kostki galaretki, krem, pokruszone bezy, krem i na górę znów herbatniki. Dekorujemy bezą. Podajemy schłodzone.