Do góry

Desery Przepis na:

Deser z rabarbarem i nutą kardamonu

Deser z rabarbarem i nutą kardamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 186

Puszysta masa z kaszy manny i kardamonu przekładana kwaskowym musem z rabarbaru. Lekki, pyszny deser - idealny na ciepłe dni.

Składniki

  • Kasza manna - 60g
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Kardamon mielony - 1 łyżeczka
  • Rabarbar - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Woda - 4 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser z rabarbarem i nutą kardamonu

Przygotowanie

  1. Do mleka dodajemy kaszę, kardamon i 1 łyżkę cukru. Mieszamy. Podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a kasza miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej po lekkim przestudzeniu przykryć folią spożywczą, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową włożyć do lodówki. Kaszę możemy przygotować sporo wcześniej - nawet dzień przed podaniem deseru.

    Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki. Dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki i zupełnie się rozpadnie. Miksujemy blenderem. Studzimy, potem chowamy do lodówki.

    Wracamy do kaszy. Zdejmujemy folię i miksujemy kaszę na wysokich obrotach. Masa powinna stać się puszysta i lekka.

    Do przezroczystych naczyń wykładamy na zmianę masę z kaszy i mus rabarbarowy. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń