Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta masa z kaszy manny i kardamonu przekładana kwaskowym musem z rabarbaru. Lekki, pyszny deser - idealny na ciepłe dni.
Składniki
Do mleka dodajemy kaszę, kardamon i 1 łyżkę cukru. Mieszamy. Podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a kasza miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej po lekkim przestudzeniu przykryć folią spożywczą, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową włożyć do lodówki. Kaszę możemy przygotować sporo wcześniej - nawet dzień przed podaniem deseru. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki. Dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki i zupełnie się rozpadnie. Miksujemy blenderem. Studzimy, potem chowamy do lodówki. Wracamy do kaszy. Zdejmujemy folię i miksujemy kaszę na wysokich obrotach. Masa powinna stać się puszysta i lekka. Do przezroczystych naczyń wykładamy na zmianę masę z kaszy i mus rabarbarowy. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.