Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który zaserwowany w słoiczkach zrobi furorę na nie jednym przyjęciu. Jeśli nie masz czasu samodzielnie przygotowywać sosu toffi możesz sięgnąć po gotową masę kajmakową.
Składniki
Banany pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Na bok odłóż 4 plasterki, będą one potrzebne do przybrania.
Przygotuj sos toffi. Do garnuszka wsyp cukier, następnie dodaj śmietankę, masło i szczyptę soli. Całość trzymaj na niewielkim ogniu stale mieszając, gdy składniki się połączą, dodaj pastę waniliową i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Jak tylko masa zacznie gęstnieć odstaw z palnika.
Czekoladę rozpuść wraz z olejem kokosowym i odstaw do przestudzenia.
Śmietankę ubij na sztywną pianę, pod sam koniec dodaj serek mascarpone.
Na dno słoiczków wrzuć pokruszone ciasteczka. Następnie wyłóż warstwę czekolady, pokrojone w plastry banany i sos toffi. Na samej górze umieść bitą śmietanę wraz z 2 plasterkami banana. Całość posyp odrobiną kakao.
Deserki banoffee podawaj schłodzone.