Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który zaserwowany w słoiczkach zrobi furorę na nie jednym przyjęciu. Jeśli nie masz czasu samodzielnie przygotowywać sosu toffi możesz sięgnąć po gotową masę kajmakową.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16208
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4953
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16208
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4953
Składniki
Banany pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Na bok odłóż 4 plasterki, będą one potrzebne do przybrania.
Przygotuj sos toffi. Do garnuszka wsyp cukier, następnie dodaj śmietankę, masło i szczyptę soli. Całość trzymaj na niewielkim ogniu stale mieszając, gdy składniki się połączą, dodaj pastę waniliową i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Jak tylko masa zacznie gęstnieć odstaw z palnika.
Czekoladę rozpuść wraz z olejem kokosowym i odstaw do przestudzenia.
Śmietankę ubij na sztywną pianę, pod sam koniec dodaj serek mascarpone.
Na dno słoiczków wrzuć pokruszone ciasteczka. Następnie wyłóż warstwę czekolady, pokrojone w plastry banany i sos toffi. Na samej górze umieść bitą śmietanę wraz z 2 plasterkami banana. Całość posyp odrobiną kakao.
Deserki banoffee podawaj schłodzone.