Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co najlepsze – smak tradycyjnej karpatki, łatwość wykonania i ulubione owoce. Czego chcieć więcej :)
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1207
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 986
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 43
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1207
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 986
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 43
Składniki
Zaczynam od przygotowania kremu. Żółtka, cukier, mąki i 50 ml mleka miksuję. 200 ml mleka zagotowuję i dodaję masę żółtkową cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuję na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje jak budyń. Masę odstawiam na chwilę do przestygnięcia, następnie przykrywam folią w kontakcie (czyli po prostu tak, żeby folia dotykała masę budyniową) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie szykuję pozostałe składniki.
Do wystygniętego budyniu dodaję śmietankę 30% ubitą na sztywną pianę i delikatnie mieszam. Teraz mogę już zabrać się za ostateczne przygotowanie deserków karpatka z owocami. Na dno słoiczka wsypuję groszek ptysiowy, jedną warstwę, a później układam na zmianę krem, owoce i groszek ptysiowy wg uznania (u mnie w takiej kolejności – groszek ptysiowy, krem budyniowy, owoce, krem budyniowy i na koniec groszek ptysiowy. Całość posypuję cukrem pudrem i wstawiam do lodówki. Z podanej porcji wyszły mi 4 duże słoiczki (pojemność około 350 ml) i jeden mniejszy słoiczek. To spore porcje, więc ze spokojem możesz podzielić je na więcej mniejszych pojemniczków. Deserki karpatka z owocami gotowa. Smacznego :)