Do góry

Desery Przepis na:

Deserki panna cotta

Przepis dnia 2016-09-13
Deserki panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6769

Dodano:

Odsłon: 12642

Smaczny pomysł na deserki z galaretką i panna cottą która przybywa do nas z północnych Włoch i jest niczym innym jak gotowaną śmietaną. W małych pięknie przyozdobionych słoiczkach skuszą na pewno nie jedną osobę ! :)

Składniki

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 30g cukru wanilinowego
  • 50g cukru
  • owoce do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, w 400 ml wody.) Przelewamy ją do połowy wysokości słoiczków. Słoiczki wstawiamy w metalową brytfankę od muffinek pod kątem. Jeśli takiej nie mamy po prostu czekamy aż galaretka się zetnie.

  2. Żelatynę zalewany 3-4 łyżkami gorącej wody i mieszamy jak najszybciej :) Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko, cukry oraz aromat waniliowy. Podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Zagotowujemy a następnie szybko zdejmujemy z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Na wierzchu może stworzyć się osad, należy go delikatnie zebrać.

  3. Przygotowaną Panna Cottę wlać do wysokości słoiczków na stężałą wcześniej galaretkę. Odstawić do lodówki na 4-5 h. Podawać ze świeżymi albo mrożonymi owocami.


    Galaretkę możemy również zastąpić musem z dowolnych owoców.
    Słoiczki które użyłam na zdjęciu można kupić w biedronce, są to takie małe jogurty w szklanych słoiczkach.

    SMACZNEGO !!!! :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń