Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7759
Dodano: 08.09.2016
Odsłon: 14259
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, w 400 ml wody.) Przelewamy ją do połowy wysokości słoiczków. Słoiczki wstawiamy w metalową brytfankę od muffinek pod kątem. Jeśli takiej nie mamy po prostu czekamy aż galaretka się zetnie.
Żelatynę zalewany 3-4 łyżkami gorącej wody i mieszamy jak najszybciej :) Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko, cukry oraz aromat waniliowy. Podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Zagotowujemy a następnie szybko zdejmujemy z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Na wierzchu może stworzyć się osad, należy go delikatnie zebrać.
Przygotowaną Panna Cottę wlać do wysokości słoiczków na stężałą wcześniej galaretkę. Odstawić do lodówki na 4-5 h. Podawać ze świeżymi albo mrożonymi owocami.
Galaretkę możemy również zastąpić musem z dowolnych owoców.
Słoiczki które użyłam na zdjęciu można kupić w biedronce, są to takie małe jogurty w szklanych słoiczkach.
SMACZNEGO !!!! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

kasia882 30 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
ale ładne ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia-p 29 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wyglądają :)1 Kto głosował? | Odpowiedz