Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na deserki z galaretką i panna cottą która przybywa do nas z północnych Włoch i jest niczym innym jak gotowaną śmietaną. W małych pięknie przyozdobionych słoiczkach skuszą na pewno nie jedną osobę ! :)
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3183
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 84
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 146
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3183
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 84
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 146
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, w 400 ml wody.) Przelewamy ją do połowy wysokości słoiczków. Słoiczki wstawiamy w metalową brytfankę od muffinek pod kątem. Jeśli takiej nie mamy po prostu czekamy aż galaretka się zetnie.
Żelatynę zalewany 3-4 łyżkami gorącej wody i mieszamy jak najszybciej :) Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko, cukry oraz aromat waniliowy. Podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Zagotowujemy a następnie szybko zdejmujemy z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Na wierzchu może stworzyć się osad, należy go delikatnie zebrać.
Przygotowaną Panna Cottę wlać do wysokości słoiczków na stężałą wcześniej galaretkę. Odstawić do lodówki na 4-5 h. Podawać ze świeżymi albo mrożonymi owocami. Galaretkę możemy również zastąpić musem z dowolnych owoców. Słoiczki które użyłam na zdjęciu można kupić w biedronce, są to takie małe jogurty w szklanych słoiczkach. SMACZNEGO !!!! :)