Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Upiekłam ciasto szpinakowe. Nadmiar pokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich warstw deseru.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4732
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4732
Składniki
Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160oC. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części. Na dno słoiczków wykładamy pokruszony biszkopt.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1½ szklanki wody. Odstawiamy do stężenia, a następnie kroimy w nieregularne kształty. Drugą galaretkę wsypujemy do szklanki i dopełniamy gorącą wodą. Rozpuszczamy, chłodzimy.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, słodzimy. Gdy jest sztywna, nie przerywając ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną galaretkę. Gdy masa jest jednolita wtedy dodajemy pokrojoną galaretkę i mieszamy już łyżką. Krem wykładamy na biszkopt.
Budyń ugotować w 1 szklance mleka i ostudzić. Masło ubić na puszysty krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem z masłem. Ciągle mieszając, dodawać zimny budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzch warstwy śmietankowej. Dekorujemy rurką, czekoladką i posypką.