Do góry

Desery Przepis na:

Deserki w słoiczku

Deserki w słoiczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2156

Dodano:

Odsłon: 1892

Pomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Upiekłam ciasto szpinakowe. Nadmiar pokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich warstw deseru.

Składniki

  • Ciasto: 450g mrożonego szpinaku, 3 duże jaja, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka oleju,
  • 2 szklanki mąki tortowej (typ 550), 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka
  • Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka
  • Do dekoracji: opakowanie rurek z kremem, duże guziczki czekoladowe, posypka czekoladowa.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Deserki w słoiczku

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy.

    Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160oC.
    Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części.

    Na dno słoiczków wykładamy pokruszony biszkopt.

  2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1½ szklanki wody. Odstawiamy do stężenia, a następnie kroimy w nieregularne kształty. Drugą galaretkę wsypujemy do szklanki i dopełniamy gorącą wodą. Rozpuszczamy, chłodzimy.

  3. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, słodzimy. Gdy jest sztywna, nie przerywając ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną galaretkę. Gdy masa jest jednolita wtedy dodajemy pokrojoną galaretkę i mieszamy już łyżką. Krem wykładamy na biszkopt.

  4. Budyń ugotować w 1 szklance mleka i ostudzić. Masło ubić na puszysty krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem z masłem. Ciągle mieszając, dodawać zimny budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzch warstwy śmietankowej. Dekorujemy rurką, czekoladką i posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń