Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś propozycja na prosty ale bardzo wykwintny deser,aksamitny i mocno czekoladowy .Bardziej czekoladowo juz być nie może...
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Czekoladę kruszymy, przekładamy do miski i stawiamy na rondelku z gorącą wodą, mieszając delikatnie od czasu do czasu aż się rozpuści, odstawiamy na bok. W międzyczasie rozcieramy żółtka z połową cukru i ubijamy śmietankę. Natomiast białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączymy piankę z białek z ubitą śmietaną . Dodajemy utarte z cukrem żółtka, a na samym końcu delikatnie wlewamy czekoladę. Całość mieszamy do momentu wymieszania się składników, nasz mus powinien nabrać lekko brązowego koloru. Na koniec całość przelewamy do salaterek lub pucharków i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Smacznego !! Porada Możemy podawać udekorowane owocami, bitą śmietaną lub miętą wedle upodobań. Dobrze jest robić w niezbyt dużych naczyniach, ponieważ jest bardzo słodki i ciężko zjeść cały.