Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczna babka czekoladowo-serowa

Dietetyczna babka czekoladowo-serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 2621

Pyszna, wilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 białka
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • nadzienie serowe:
  • 200 g sera zmielonego jak na sernik
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • tabliczka białej czekolady
  • jajko
  • +ew. wiórki kokosowe
  • polewa:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka żelatyny+kilka łyżek wody do rozpuszczenia
  • łyżka mleka w proszku lub skrobii
  • +wiórki gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dietetyczna babka czekoladowo-serowa

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wymieszać mąkę (bądź mąki) z proszkiem do pieczenia i cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce z odrobiną mleka (ok. 1/4 szklanki), przemieszać. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, dodając delikatnie ubitą pianę z białek. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka.

  2. Nadzienie serowe: Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem.


  3. Formę lekko natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć wszystkie boki ok. 1/3 ciasta. WYPEŁNIĆ masą serową i pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

  4. Polewa: Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i podgrzać chwilę w mikrofalówce (na ok.10 sekund), odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i ew. mlekiem w proszku. Przy pomocy trzepaczki połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotową polewą ozdobić ciasto, oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady. Wstawić do lodówki, by stężała.
    Udanych wypieków! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń