Do góry

Desery Przepis na:

Dojrzewający piernik - etap pieczenia i jedzenia

Dojrzewający piernik - etap pieczenia i jedzenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 130

To już ten czas! Wyciągamy piernik i jutro go jeeeemy! Święta święta hej ho!

Składniki

  • Czekolada mleczna (tabliczka)
  • Czekolada gorzka (tabliczka)
  • Śmietana kremówka (100 ml)
  • Powidła śliwkowe (słoik)
  • Ciasto piernikowe po upływie 3 tygodni (zarobione)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dojrzewający piernik - etap pieczenia i jedzenia

Przygotowanie

  1. Ciasto wyciągamy z glinianego naczynia, dzielimy go na trzy lub cztery równe kawałki.

  2. Bierzemy jedną część. Wałkujemy i wykładamy na papier.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

  3. Tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami. Gdy ostygną, każdy smarujemy powidłami i sklejamy. Ja w zeszłym roku smarowałam dżemem porzeczkowym.

    Na koniec szykujemy polewę czekoladową, czyli w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczki czekolady. Dodajemy 100 ml śmietany kremówki. Mieszamy.

    Polewamy nasz piernik.

  4. Po wystygnięciu czekolady ciasto jest gotowe do spożycia.
    Jest pyszne, aromatyczne, miękkie i rozpływa się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń