Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty sposób na domową chałkę z kruszonką! Nie powstrzymasz się żeby jej nie zjeść!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35675
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35675
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        
                Składniki
Rozczyn z drożdży, - do garnka z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Mieszamy całość (trzeba dobrze wymieszać) i zostawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Kruszonka, - do miseczki wrzucamy zimne masło (30gr), mąkę (60gr) i cukier (30gr). Całość trzeba ugnieść, rozdrobić i odstawić do lodówki. Ciasto na chałkę, - do miski wrzucamy mąkę, cukier, masło, rozbite jajko i wcześniej przygotowany rozczyn. Całość ugniatamy. Trzeba pamiętać, że ciasto musi dobrze odchodzić od ręki i od miski. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30min. Przykrywamy miskę ściereczką. Pamiętając, że ciasto musi podwoić swoją objętość. Zaplatanie chałki, - przygotowujemy stolnicę. Posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Z każdej części robimy "wałek" na długość blachy do pieczenia. Przygotowane "wałki" kładziemy na blachę. (Nie zapominając o papierze). Z góry łączymy nasze "wałki" i zaplatamy w 3-krotny warkocz (pod spodem zostawiam link do filmu jak to dokładnie zrobić). Tak przygotowaną chałkę przykrywamy ściereczką na około 10min żeby ciasto znowu urosło. Po odczekaniu 10min posypujemy chałkę wcześniej przygotowaną kruszonką (również po bokach). W między czasie podgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wkładamy do piekarnika chałkę na około 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i po kilku minutach (po przestygnięciu) gotowa jest do smakowania:-) Zachęcam do obejrzenia filmu (link pod spodem)!!! Pozdrawiam serdecznie życząc smacznego!!!!