Do góry

Desery Przepis na:

Domowa chałka-trzy kolory.

Domowa chałka-trzy kolory.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1872

Dodano:

Odsłon: 941

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 5 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 dag mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

  2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Formowanie: Po tym czasie na stolnicy lekko posypanej mąką z ciast toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut do podrośnięcia.

  4. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.

  5. Chałka jest gotowa do podania. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń