Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej smak kojarzy się z orientem, ale wiele rodzajów chałwy z łatwością znajdziemy w sklepach. Najlepszym pomysłem jest oczywiście przygotowanie jej własnoręcznie. Domowa chałwa sezamowa jest niezwykle prosta do zrobienia, a efekt zachwyca.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11847
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1297
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12487
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3475
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11847
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1297
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12487
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3475
Składniki
Rozgrzej patelnię. Na małym ogniu upraż ziarna sezamu - pamiętaj, aby często je mieszać, by zbytnio się nie zarumieniły.
Następnie przesyp je do średnich rozmiarów miski, odstaw do ostudzenia.
Zmiksuj ziarna sezamu na proszek.
Dodaj miód i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz, obsyp na wierzchu pistacjami.
Uformuj masę w wałek, owiń folią. Wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.