Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej smak kojarzy się z orientem, ale wiele rodzajów chałwy z łatwością znajdziemy w sklepach. Najlepszym pomysłem jest oczywiście przygotowanie jej własnoręcznie. Domowa chałwa sezamowa jest niezwykle prosta do zrobienia, a efekt zachwyca.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13154
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2518
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3674
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4603
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13154
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2518
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3674
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4603
Składniki
Rozgrzej patelnię. Na małym ogniu upraż ziarna sezamu - pamiętaj, aby często je mieszać, by zbytnio się nie zarumieniły.
Następnie przesyp je do średnich rozmiarów miski, odstaw do ostudzenia.
Zmiksuj ziarna sezamu na proszek.
Dodaj miód i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz, obsyp na wierzchu pistacjami.
Uformuj masę w wałek, owiń folią. Wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.