Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej smak kojarzy się z orientem, ale wiele rodzajów chałwy z łatwością znajdziemy w sklepach. Najlepszym pomysłem jest oczywiście przygotowanie jej własnoręcznie. Domowa chałwa sezamowa jest niezwykle prosta do zrobienia, a efekt zachwyca.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1519
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1267
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1137
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1519
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1267
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1137
Składniki
Rozgrzej patelnię. Na małym ogniu upraż ziarna sezamu - pamiętaj, aby często je mieszać, by zbytnio się nie zarumieniły.
Następnie przesyp je do średnich rozmiarów miski, odstaw do ostudzenia.
Zmiksuj ziarna sezamu na proszek.
Dodaj miód i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz, obsyp na wierzchu pistacjami.
Uformuj masę w wałek, owiń folią. Wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.