Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej smak kojarzy się z orientem, ale wiele rodzajów chałwy z łatwością znajdziemy w sklepach. Najlepszym pomysłem jest oczywiście przygotowanie jej własnoręcznie. Domowa chałwa sezamowa jest niezwykle prosta do zrobienia, a efekt zachwyca.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7935
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1238
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13708
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7935
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1238
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13708
Składniki
Rozgrzej patelnię. Na małym ogniu upraż ziarna sezamu - pamiętaj, aby często je mieszać, by zbytnio się nie zarumieniły.
Następnie przesyp je do średnich rozmiarów miski, odstaw do ostudzenia.
Zmiksuj ziarna sezamu na proszek.
Dodaj miód i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz, obsyp na wierzchu pistacjami.
Uformuj masę w wałek, owiń folią. Wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.