Do góry

Desery Przepis na:

Domowa karpatka

Domowa karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2074

Dodano:

Odsłon: 2629

Domowa karpatka z miękkim ciastem i masą budyniową aksamitną i rozpływającą się .

Składniki

  • 250 ml wody
  • 150 g mąki
  • 125 g margaryny
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie
  • 10 dkg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa karpatka

Przygotowanie

  1. Jak upiec ciasto na karpatkę

    Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści.

    Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 - 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy.

    Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.

    Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .
    Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie.

    Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut

  2. Jak zrobić masę do karpatki

    Wyjmujemy masło z lodówki . Gotujemy budynie tak jak na instrukcji z tym że w 0,5 l mleka. Masę budyniową studzimy. Budyń musi być zimny inaczej masa karpatkowa zważy się. Ucieramy masło w mice i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy na gładką masę.

    Ciasto przecinamy na pół i przekładamy masą karpatkową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki.

    Tak przygotowana karpatka to istna poezja w ustach :-)


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń