Propozycja na domowe, pachnące kokosem czekoladki - zdrowsze i mniej kaloryczne od tych, które możemy kupić w sklepie. Czekoladki rozpływają się w ustach i są świetnym zamiennikiem sklepowych łakoci.
Domowe czekoladki
Składniki
- SKŁADNIKI NA 1 CZEKOLADKĘ:
- 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
- 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Składniki
- SKŁADNIKI NA 1 CZEKOLADKĘ:
- 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
- 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

Etapy przygotowania
Z podanych proporcji składników możemy przygotować 1 czekoladkę. Jeśli chcemy przygotować ich więcej, proporcje powiększamy o interesującą nas ilość czekoladek. A czekoladki przygotowujemy następująco: W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy razem z cukrem brzozowym*. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników. Całości nie podgrzewamy zbyt długo, aby uniknąć przypalenia. * zamiast cukru brzozowego możemy użyć także miodu. Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych i schładzamy w lodówce około 30 - 35 minut. Gdy czekoladki stwardnieją, wyciągamy je z foremek i przechowujemy w lodówce, aby uniknąć ich roztopienia w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Świetna do grilla lub do pracy
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Ser
- Sery pleśniowe
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 58

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 114
Ostatnio komentowane przepisy

Świetna do grilla lub do pracy
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Ser
- Sery pleśniowe
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 58

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 114



Składniki
- SKŁADNIKI NA 1 CZEKOLADKĘ:
- 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
- 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Z podanych proporcji składników możemy przygotować 1 czekoladkę. Jeśli chcemy przygotować ich więcej, proporcje powiększamy o interesującą nas ilość czekoladek. A czekoladki przygotowujemy następująco: W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy razem z cukrem brzozowym*. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników. Całości nie podgrzewamy zbyt długo, aby uniknąć przypalenia. * zamiast cukru brzozowego możemy użyć także miodu. Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych i schładzamy w lodówce około 30 - 35 minut. Gdy czekoladki stwardnieją, wyciągamy je z foremek i przechowujemy w lodówce, aby uniknąć ich roztopienia w temperaturze pokojowej.
Życzę smacznego! :)
w piękny ozdobny woreczek kokardka i słodki upominek dla kogoś bliskiego gotowy :)
Dziękuję serdecznie Dziewczyny ;) Pozdrawiam :D
cudne :)
Urzekły mnie te Twoje czekoladowe łakocie:)