Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na specjalne życzenia mojego synka Radzia wieczorem zrobiłam domowe drożdżówki z twarogiem, owocami i kruszonką. Takie domowe drożdżówki to zupełnie inny wymiar. U nas dałam z owoców truskawki i borówki, ale możecie dać spokojnie swoje ulubione owoce i też wyjdą smaczne i ta kruszonka… uwielbiam.
Składniki
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i rozetrzyj palcami, aż zrobią się grudki. Gotową kruszonkę możesz wstawić na czas przygotowania ciasta drożdżowego do lodówki lub zamrażalnika. Masło roztop na parzę, lub wrzuć na parę sekund do mikrofali. Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp cukier, wymieszaj łyżką i zrób dołek. Następnie wlej ciepły, ale nie gorący kefir, wsyp drożdże, wrzuć żółtko, wsyp sól, oraz wlej roztopione, letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości. W małej miseczce wymieszaj ze sobą twaróg, śmietanę, kaszę mannę, oraz cukier waniliowy, najlepiej widelcem. Gotowe nadzienie odstaw na bok. Owoce wymyj pod bieżącym strumieniem wody i jeśli trzeba przekrój na pół, również odstaw na bok. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj wałek i podziel na 6 – 10 kawałków (u nas akurat lubimy większe drożdżówki, więc zrobiłam 6 szt. ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt. wyjdzie spokojnie). Z każdego kawałka uformuj zgrabną bułeczkę, układaj na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min. do napuszenia. Po tym czasie zrób spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej bułeczce i nadziej twarogiem, na twaróg wyłóż ulubione owoce, a boki posmaruj rozbełtanym białkiem. Posypać całość kruszonką i wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika na 180 °C. Piecz na funkcji góra – dół bez termoobiegu ok. 15 – 20 mim. w zależności od piekarnika, do zarumienienia. Gotowe drożdżówki po przestygnięciu możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, aczkolwiek u nas znikają jeszcze na ciepło, takie golasy, bez cukru pudru, bez lukru. Smacznego!!! Z podanej porcji wyjdzie 6 – 10 szt. Kefir możesz zastąpić mlekiem. Do drożdżówek możesz użyć dowolnych ulubionych owoców. Drożdżówki możesz posmarować roztrzepanym białkiem, które zostało od ciasta lub roztrzepać całe, małe jajko z łyżką mleka.