Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe eklerki... kto by im nie uległ? Nie można ich nie lubić.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 97
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10259
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 103
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 64
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 162
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 97
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10259
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 103
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 64
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 162
Składniki
Zaczynamy przygotowanie eklerków od ugotowania budyniu. Mieszamy w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. W czasie gdy stygnie budyń przygotujemy ciasto. Ustawiamy temperaturę piekarnika na 180°C . W rondlu rozpuszczamy masło w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta zwarta masa. Lekko przestudzoną masę przekładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć. Następnie formujemy eklery,przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto bezpośrednio na papier do pieczenia. Pieczemy eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto się piecze. Kończymy przygotowanie kremu. W misce miksujemyj 200 g masła, stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Upieczone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół. W środek nakładamy przygotowany krem.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :). SMACZNEGO!!!