Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe eklerki... kto by im nie uległ? Nie można ich nie lubić.
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 147
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 217
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 147
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 217
Składniki
Zaczynamy przygotowanie eklerków od ugotowania budyniu. Mieszamy w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. W czasie gdy stygnie budyń przygotujemy ciasto. Ustawiamy temperaturę piekarnika na 180°C . W rondlu rozpuszczamy masło w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta zwarta masa. Lekko przestudzoną masę przekładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć. Następnie formujemy eklery,przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto bezpośrednio na papier do pieczenia. Pieczemy eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto się piecze. Kończymy przygotowanie kremu. W misce miksujemyj 200 g masła, stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Upieczone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół. W środek nakładamy przygotowany krem.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :). SMACZNEGO!!!