Do góry

Desery Przepis na:

Domowe eklerki

Domowe eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 428

Pyszne, domowe eklerki... kto by im nie uległ? Nie można ich nie lubić.

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • rękaw cukierniczy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy przygotowanie eklerków od ugotowania budyniu. Mieszamy w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
    W czasie gdy stygnie budyń przygotujemy ciasto. Ustawiamy temperaturę piekarnika na 180°C . W rondlu rozpuszczamy masło w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta zwarta masa.
    Lekko przestudzoną masę przekładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć.
    Następnie formujemy eklery,przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto bezpośrednio na papier do pieczenia. Pieczemy eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
    Gdy ciasto się piecze. Kończymy przygotowanie kremu. W misce miksujemyj 200 g masła, stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Upieczone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół. W środek nakładamy przygotowany krem.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :).
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń