Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe eklerki... kto by im nie uległ? Nie można ich nie lubić.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41140
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 231
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9339
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41140
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 231
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9339
Składniki
Zaczynamy przygotowanie eklerków od ugotowania budyniu. Mieszamy w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. W czasie gdy stygnie budyń przygotujemy ciasto. Ustawiamy temperaturę piekarnika na 180°C . W rondlu rozpuszczamy masło w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta zwarta masa. Lekko przestudzoną masę przekładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć. Następnie formujemy eklery,przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto bezpośrednio na papier do pieczenia. Pieczemy eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto się piecze. Kończymy przygotowanie kremu. W misce miksujemyj 200 g masła, stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Upieczone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół. W środek nakładamy przygotowany krem.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :). SMACZNEGO!!!