Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie chrupiące gofry bananowe w karmelowym sosie zasmakują dosłownie każdemu, a do tego są banalnie proste do zrobienia. Sekretem gofrów jest przygotowanie ciasta i zestawienie go z ulubionymi dodatkami. Najczęściej gofry przygotowuje się na cieście naleśnikowym, ale tutaj odczarujemy ten przepis, zastępując go wyjątkowo pysznym ciastem. Takich gofrów jeszcze na pewno nie znasz. Mają dodatkowy jeden ważny składnik. Dodaj do nich lekko podsmażone plasterki banana i ciepły, słodki karmel. I poczuj się jak nad morzem! Koniecznie sprawdź ten przetestowany przepis i rozkoszuj swoje kubki smakowe. Smacznego!
gofrownica, rondel lub patelnia, mikser
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 353
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 190
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 214
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 289
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 43
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 353
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 190
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 214
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 289
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 43
Składniki
Przygotuj jajka i oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka jajka i dodaj szczyptę soli. Przygotuj miskę na mąkę. Do miski dodaj 300 g mąki i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka jajek z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy z jajkami dodaj także ser mascarpone i olej. Całość wymieszaj intensywnie za pomocą miksera, aby nie było grudek.
Rozgrzej gofrownicę, wysmaruj ją masłem lub olejem i nalewaj ciasto dokładnie po powierzchni. Ciasto będzie bardziej gęste niż naleśnikowe. Piecz ok. 3-4 minut. Wiele zależy od mocy, jaką ma gofrownica. Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia. Aromat upieczonego ciasta będzie zdecydowanie wyczuwalny.
Banany podsmaż na łyżeczce masła, albo po prostu przypiecz je na patelni. Te przypiekane na patelni staną się złocistobrązowe, ponieważ sam cukier z bananów będzie się karmelizować. Dla soczystego, słodkiego i tłuściutkiego efektu lepiej zastosować łyżeczkę masła.
Pokażę Ci teraz sos, który naprawdę uwielbiam i możesz go użyć do innych deserów, ale jeżeli masz gotowy sos karmelowy, to śmiało go użyj.
Przygotuj rondelek. Do rondelka dodaj cukier lub cukier puder i wymieszaj z wodą, aby cukier się rozpuścił, dosłownie 4 łyżki. Mieszaj do momentu, aż będzie przypominać lukier. Następnie odczekaj chwilę i daj dojść lukrowi do charakterystycznego dla karmelu koloru złocistobrązowego. Tutaj ważna uwaga, karmel lubi się po bokach przypalać, dlatego jeżeli masz pędzelek lub szpatułkę, to brzegi delikatnie nawilżaj wodą, wtedy ten karmel nie przyschnie. Pamiętaj, aby go nie podgrzać za mocno, aby nie był twardy.
Śmietankę najlepiej wcześniej troszkę podgotować, albo nadać jest dodatniej temperatury. Gdy karmel będzie brązowy, dolej śmietanki. Wyłącz ogień i energicznie mieszaj. Następnie dodaj 50 g masła, oprósz solą i dodaj do reszty. Sól podbije słodki smak karmelu. Mieszaj całość do uzyskania słodko-słonego karmelu.
Ważne jest to, aby pamiętać o tym, żeby wszystkie te etapy robić w miarę równolegle. Najważniejszy jednak jest karmel, który musi być delikatnie ciepły. Jeżeli fantazja podpowiada Ci, aby dobrać do tego: orzechy, płatki migdałów, cynamon, czy cukier puder, to śmiało eksperymentuj. Smacznego!