Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry to prawdziwe piękno w swojej prostocie - najlepiej smakują z dżemem, frużeliną lub owocami oraz bitą śmietaną. To jedyny deser, który z czystym sumieniem można zjeść na śniadanie - idealny na leniwe, weekendowe poranki!
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 475
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2359
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 826
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 475
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2359
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 826
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę - podczas ubijania dodajemy szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Do żółtek dodajemy olej, cukier i wodę, całość mieszamy.
Mokre składniki dodajemy do suchych i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy trochę ciasta i rozcieramy po blaszce. Pieczemy, aż się zarumienią.
Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Ja uwielbiam frużelinę wiśniową, więc i tym razem nie mogło jej zabraknąć. Tą samą frużelinę dodawałam do naleśników ;)
Smacznego! :)