Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe jagodzianki z kruszonką
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 24
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 225
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 34
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 24
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 225
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 34
Składniki
W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 1/2 szklankę letniego mleka i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut minut do wyrośnięcia. Do miski dodaje letnie mleko, cukier, żółtka, rozczyn drożdżowy i mąkę. Ciasto wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Gdy składniki zaczną się łączyć wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić jednolite, elastyczne i nieklejące się ciasto. W razie konieczności podsypać ciasto mąką. Ciasto wkładamy do miski, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut). Jagody umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy i chwilę wyrabiamy. Ciasto podzielić na 12 równych części po ok 80 g. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią, włożyć do małej miseczki i nałożyć przygotowane jagody. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem i posypujmy kruszonką. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut (do ładnego zarumienienia). Gotowe posypać pudrem lub lukrem. Smacznego!