Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do ciast, pieczonych jabłek lub same w sobie pycha..., a przede wszystkim wiemy co jemy ;)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15533
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2822
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15533
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2822
Składniki
Żółtka ubijamy z łyżką cukru, białka "na sztywno" z odrobiną soli i z pozostałym cukrem (ilośc cukru można zmiejszyc jeżeli ktoś nie lubi słodkiego np. o 1 łyżkę). Śmietanę ubijamy, ale nie całkiem "na sztywno". Łączymy śmietaną z żółtkami, lekko ubijamy, dodajemy białka i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie, przelewamy do pojemnika i odstawiamy do zamrażarki na 12 h. Z podanych proporcji wychodzi 1l lodów.
Zamiast bakali możemy dodac wybrany przez siebie mus owocowy, wtedy lody będą owocowe (trzeba tylko pamiętac, aby do musu nie dodawac cukru). Ja na święta spróbóję zrobic jabłkowo-cynamonowe. Smacznego :)