Do góry

Desery Przepis na:

Domowe lody czekoladowe – bez maszynki, mieszania i jajek

Domowe lody czekoladowe – bez maszynki, mieszania i jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78030

Dodano:

Odsłon: 407

Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszne domowe lody czekoladowe bez mieszania. Lody są wyjątkowe proste w przygotowaniu i bardzo smaczne . Polecam zrobić.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 800 ml lodów
  • 500 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 1 szklanka (250 ml) mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego)
  • 2 łyżki z górką kakao ciemnego (około 25 gramów)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę wlewam do miski i ubijam na sztywno.
    Następnie do ubitej śmietany przesiewam przez sitko kakao i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.

    Na koniec dodaję mleko skondensowane i jeszcze przez chwilę miksuję.

  2. Tak przygotowane lody przekładam do miski plastikowej lub szklanej, nakrywam pokrywką lub folią spożywczą i wstawiam do zamrażalnika na około 6 godzin. Lodów nie trzeba mieszać.

    Jeżeli lody schładzamy dłużej, na przykład przez całą noc, to najlepiej przed nałożeniem, jest je wyjąć na około 15 minut z zamrażalnika i dopiero wtedy nakładać, (będzie łatwiej robić kulki).

    Lody czekoladowe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń