Desery Przepis na:
Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4735
Dodano: 12.11.2013
Odsłon: 3170
Składniki
- 400 ml śmietany kremówki
- 5 białek
- 150 g cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g wiórek kokosowych
- pół szklanki jeżyn
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.
-
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (3)

renka40 13 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
troszkę nie sezon na lody, ale wyglądają bardzo smacznie. Zabieram do książki i czekam na lato:) Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz