Do góry

Desery Przepis na:

Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1034

Dodano:

Odsłon: 13952

Najlepsze lody waniliowe.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko przelać do garnka, dodać 50g cukru, ziarenka wanilii i zagotować. Do mleka można wrzucić pustą laskę wanilii.

  2. W drugim garnku ubić żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Gotujące się mleko przelać do masy jajecznej i postawić na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać ok. 3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia ponieważ krem się zważy.


    Pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu wyjąć laskę wanilii.

  4. Zimny krem zmiksować ze śmietaną kremówką.

    Jeżeli mamy maszynę do lodów to przelewamy krem i postępujemy wg instrukcji.

    Jeżeli maszyny nie mamy to przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co jakiś czas wyciągnąć lody i zmiksować mikserem aby rozbić kryształki lodów.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń