Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30939
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3645
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4592
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30939
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3645
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4592
Składniki
Mleko przelać do garnka, dodać 50g cukru, ziarenka wanilii i zagotować. Do mleka można wrzucić pustą laskę wanilii.
W drugim garnku ubić żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Gotujące się mleko przelać do masy jajecznej i postawić na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać ok. 3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia ponieważ krem się zważy. Pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu wyjąć laskę wanilii.
Zimny krem zmiksować ze śmietaną kremówką. Jeżeli mamy maszynę do lodów to przelewamy krem i postępujemy wg instrukcji. Jeżeli maszyny nie mamy to przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co jakiś czas wyciągnąć lody i zmiksować mikserem aby rozbić kryształki lodów. Smacznego.