Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić domowe lody waniliowe? Przepis nie jest trudny i na pewno poradzi sobie z nim każdy. To klasyczny, wyjątkowo kremowy i puszysty deser, który możesz podać solo w lecie, a zimą - w towarzystwie pysznej i ciepłej szarlotki. Przygotuj domowe lody waniliowe już dziś!
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 87
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 37
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 42
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 42
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 33
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 87
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 37
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 42
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 42
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 33
Składniki
Na początku laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożem zbierz ziarenka.
Do garnka wlej mleko i 200 ml śmietany. Dodaj laskę wanilii i ziarenka. Zagotuj.
W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, aż do powstania puszystej, jednolitej masy.
Mleko ze śmietanką i wanilią ściągnij z palnika po ugotowaniu. Wyjmij laskę wanilii, a ciepły płyn wlej przez sitko, cienkim strumieniem i bardzo powoli, do puszystej masy jajecznej. Pamiętaj, aby cały czas mieszać trzepaczką masę, by ładnie się łączyła. Nie lej szybko, bo żółtka się zwarzą.
Połączoną masę przelej do czystego garnka. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając łyżką, aż masa nieco zgęstnieje (ma utrzymać się na tylnej stronie łyżki). Wszystko rób powoli i nie spiesz się, bo masa może się zwarzyć.
Gdy już odpowiednio zgęstnieje, odstaw do wystudzenia. Gdy już będzie chłodna, przełóż do lodówki.
W międzyczasie pozostałe 100 g śmietany ubij na sztywno, a następnie wmieszaj do wyjętej z lodówki masy.
Masę przelej do pojemnika, w którym chcesz przechowywać lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Przez pierwsze pięć godzin wyjmuj je co pół godziny i miksuj masę, aby nie utworzyły się kryształki lodów.
Potem mróź do otrzymania idealnej konsystencji. Domowe lody waniliowe już gotowe!