Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowe pączki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Robimy rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 20 dag mąki i pół szklanki mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, sól, spirytus.
Zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kwadrans. Gdy zacznie rosnąć, porcje ciasta nabieramy łyżką, formujemy w ręku krążki, nakładamy pół łyżeczki nadzienia, lepimy pączka i odkładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Nakrywamy serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pączki smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy na bibule, smarujemy lukrem i ozdabiamy skórką pomarańczową.
łuŹródło: Świat Seriali